DİYANET PERSONELİNİ KAPSAM DIŞI BIRAKAN ÖZEL HİZMET TAZMİNATI DÜZENLEMESİNE DAVA AÇTIK



Haber Kayıt Tarihi : 17 Temmuz 2026

BAĞIMSIZ DİYANET-SEN, DİYANET PERSONELİNİ KAPSAM DIŞI BIRAKAN ÖZEL HİZMET TAZMİNATI DÜZENLEMESİNE DAVA AÇTI

11 Temmuz 2026 tarihli ve 33307 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 11516 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı "Özel Hizmet Tazminatı" Cetveline eklenen not uyarınca; Millî Eğitim Bakanlığı'nda il millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ve şube müdürü kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini dolduran personele, özel hizmet tazminatı kapsamında 3.750 TL ile 7.483 TL arasında ilave ödeme yapılmaya başlanmıştır.

Ancak düzenleme, bu hakkı yalnızca "eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında bulunmuş olmak" ve "Millî Eğitim Bakanlığı'nda görev yapmak" şartlarıyla sınırlandırmış; böylece Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere diğer kamu kurumlarında aynı unvanla veya benzer idari sorumluluklarla görev yapan kamu görevlilerini kapsam dışında bırakmıştır.

Oysa Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan şube müdürleri, şefler, murakıplar, din hizmetleri uzmanları, vaizler, imam hatipler, müezzin kayyımlar, Kur'an kursu öğreticileri, veri hazırlama ve kontrol işletmenleri, bilgisayar işletmenleri, memurlar, saymanlar, ayniyat saymanları, hizmetliler, destek personeli ile merkez ve taşra teşkilatında görev yapan tüm kadrolu personel, kamu hizmetini aynı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde yürütmektedir. Aynı şekilde diğer kamu kurumlarında görev yapan emsal unvanlardaki personelin de bu düzenlemenin dışında bırakılması, kamu personeli arasında haklı ve objektif bir nedene dayanmayan mali ayrımcılık oluşturmaktadır.

Özellikle şube müdürü, şef, murakıp, din hizmetleri uzmanı, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur ve diğer idari kadrolar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ortak nitelikte kadrolar olup, görev yapılan kurum esas alınarak mali haklarda farklılık oluşturulması; Anayasa'nın 10. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine, hukuk devleti ilkesine ve "eşit işe eşit ücret" anlayışına açıkça aykırıdır.

Bu gerekçelerle Sendikamız Bağımsız Diyanet-Sen, düzenlemenin yalnızca belirli bir kuruma uygulanmasını öngören sınırlayıcı ibarelerin öncelikle yürütmesinin durdurulması, ardından iptali istemiyle Danıştay nezdinde dava açmıştır.

Sendikamızın amacı herhangi bir kurum personeline sağlanan mali hakkın kaldırılması değil; aynı unvana, aynı sorumluluğa ve benzer görev yüküne sahip Diyanet İşleri Başkanlığı personeli başta olmak üzere tüm kamu görevlilerinin bu haktan eşit şekilde yararlanmasını sağlamaktır.

Bağımsız Diyanet-Sen olarak; murakıbından şube müdürüne, şefinden din hizmetleri uzmanına, vaizinden imam hatibine, müezzin kayyımından Kur'an kursu öğreticisine, veri hazırlama ve kontrol işletmeninden memuruna, hizmetlisinden destek personeline kadar Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan tüm personelin mali, sosyal ve özlük haklarının takipçisi olmaya, hak kayıplarına karşı hukukun verdiği bütün imkânları sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.

 

Kaynak: Bağımsız Diyanet-Sen Web Sitesi
Sayfa URL:




İlgili Resimler

 
 
Yorum Yaz


Bu habere ait yorum bulunmamaktadır